Kitiltaná a fűturistákat a kávéházakból Amszterdam polgármestere

Amszterdam polgármestere szerint a speciális amszterdami kávéházak erősíthetik az illegális drogkereskedelmet a városban. 

2022. október 1., 17:42

Szerző:

Amszterdam polgármestere, Femke Halsema végleg kitiltaná a turistákat azokból a kávéházakból, ahol marihuánát lehet fogyasztani - írja a The Guardian. A jogszabály i-cirterium néven vált ismertté. Halsema és a helyi rendfenntartó erők szerint a turisták kitiltásával csökkenthetnék a könnyű-drog szektor befolyását és a turisták viselkedésével járó kellemetlenségeket, illetve visszaszoríthatnák a kábítószer bűnözést.

Egy új tanulmány szerint az Amszterdamban található 166 speciális kávéházból 100 csak a turisták igényeit szolgálja ki. Bár a törvény nem bünteti a marihuána birtoklását és fogyasztását, a termesztését viszont igen - így a kávéházaknak bűnözőktől kell beszerezniük az árut, ami megnyitja az ajtót a bűnözők felé, és olyan vevőkört vonz a városba, amely megzavarja a város lakóinak életét és békéjét. „Amszterdam túl szép ehhez, és a lakosok jobbat érdemelnek. A legénybúcsúk és az európai turisták, akik autóval jönnek ide füvet szívni, kocsijukban aludni és zajongani, nem adnak hozzáadott értéket a városnak” – foglalta össze Claire Martens, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért vezetője az Observer-nek.

Az i-criteriummal kapcsolatban azonban nincs teljes egyetértés az amszterdami tanácsban. Annak ellenére, hogy a tanácsosok szerdai szavazásakor nem lesz többség a tilalom mellett, Halsema nem adta fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.