Több száz klímaaktivistát tartóztatott le a holland rendőrség

Az Exctinction Rebellion aktivistái egy autópályát zártak el teljes szélességében, a figyelemfelhívó akciók a klímaválság elleni intézkedések sürgető meghozatalára hívják fel a döntéshozókat.

2023. május 27., 18:22

Szerző:

Több száz klímaaktivistát vettek őrizetbe a hatóságok Hollandiában, miután lezárták a holland kormány és a parlament épületétől nem messze futó autópályát.

Az Extinction Rebellion (XR) nevű környezetvédő csoport a holland kormány klíma- és energiapolitikája elleni tiltakozásul szólította fel támogatóit az A12-es autópálya lezárására. A felhívásra több mint háromezer ember válaszolt. A csoport azt kifogásolja, hogy a kormány fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatokat támogat.

A hatóságok már a tiltakozás előtt figyelmezették az Extinction Rebelliont, hogy az autópálya lezárása szigorúan tilos.

(Kiemelt kép: hatóságok hurcolják el az A12-es autópályát elzáró klímaaktivistákat Hollandiában 2023. május 27-én. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.