Akkora a hóvihar Spanyolországban, hogy be kellett vetni a hadsereget

Lezárták a reptéri kifutópályát Saragossában, több ember meghalt. Madridban 1971 óta nem volt ilyen súlyos hóvihar.

2024. január 20., 09:06

Szerző:

Spanyolország északi részén a hadsereget is bevetették hóviharba került autósok százainak kimentésére – számol be róla a 24.hu.

Mintegy ötszáz jármű rekedt péntek este a dermesztő hidegben az N-122-es jelű országúton a Sória és Ágreda városok között kialakult több kilométer hosszú közlekedési dugóban.

Kasztília és León autonóm közösségben a magasabban fekvő térségekben éjszaka a hőmérséklet mínusz tíz Celsius fok alá is süllyedt.


A délkeletre fekvő Saragossában a havazás miatt ideiglenesen le kellett zárni a helyi repülőtér kifutópályáit, több repteret teljesen lezártak, legalább ötven járatot töröltek a vihar miatt, továbbá elhalasztották az Atlético Madrid Athletic Bilbao elleni mérkőzését is. 

Spanyolország más térségeiben is fennakadásokat okozott a hó és a jég, illetve a heves esőzés. Eközben többen sílécet ragadtak és végigsiklottak Madrid leghíresebb és legforgalmasabb utcáján, a Gran Vián, a városközpontban. Több madridi lakos pedig kihasználva az őrült hóvihart, snowboardozott és hócsatázott az úton. 

Madridban 50 éve nem volt ekkora hóvihar

Az Index a France24-re hivatkozva azt írja, Filomena vihar olyan szokatlan időjárási körülményekhez vezetett, amely káoszt okozott a közlekedésben, és a belügyminisztérium kéyntelen volt mentőcsapatokat mozgósítani az autóban rekedt emberek kimentésére.

Négy ember meghalt Spanyolországban az elmúlt évtizedek legsúlyosabb havazása miatt, a hatóságok kénytelenek voltak mentőegységeket mozgósítani a csapdába esett autósok kimenekítésére, akik 1500 járműben rekedt emberen segítettek. 

A halottak között van egy autóban utazó férfi és egy nő, akik megfulladtak, miután egy folyó átszakította a gátat a dél-spanyolországi Málaga közelében, két hajléktalan pedig halálra fagyott, egyikük Madridban, a másik pedig a keleti Calatayud városban.

Az Állami Meteorológiai Szolgálat szerint 1971 óta ez volt a legsúlyosabb hóvihar Madridban: 25 és 50 centiméter közötti hó esett a fővárosban.

Az eseményekre VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné is reagált az X közösségi portálon.

„A királyi család szeretné kifejezni részvétét a vihar áldozatai miatt, és rendkívüli óvatosságra intenek mindenkit a jég és a hótakaró felhalmozódásának veszélyei miatt” – írták.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter pedig felszólította a spanyolokat, hogy csak akkor utazzanak, ha az elkerülhetetlen. „Az elmúlt 50 év legintenzívebb viharával állunk szemben” – mondta, hozzátéve, hogy több mint 650 utat zárt el a hó, volt, aki csaknem 24 órán át vesztegelt az autójában.

 

(Kiemelt képünk forrása: X)

 

 

07:08

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.