Megkergült az időjárás, kemény mínuszok jönnek

Kifejezetten mozgalmas az európai időjárás ezekben a napokban.

2024. január 19., 16:26

Szerző:

Az érdemi események a Portugáliától a Kelet-európai-síkságig húzódó hullámzó front mentén zajlanak, e mentén többfelé fordul elő jelentősebb mennyiségű csapadék. A frontvonal előterében a mediterrán térségben kellemesen enyhe az időjárás, 20 fok közeli csúcsértékek a jellemzőek, sőt Szicílián 24, 25 fokos maximumok is előfordulnak. Az említett vonaltól északra naposabb, de jóval hidegebb az idő, a Skandináv-félszigeten változatlanul kemény fagyok vannak még napközben is. 

Szombat estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb és hidegebb levegő áramlik, így szombaton alapvetően felhőtlen égre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig: 

Péntek estére megszűnik a csapadék, estétől a felhőzet is csökken, és a szél is mérséklődik, így szombaton felhőtlen lesz az ég, és élénk széllökések is csak az Észak-Dunántúlon és a Dunakanyar körül fordulhatnak elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -4 között, a fagyzugokban és szélcsendes, hóval borított helyeken -10 fok alatt alakul. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 2 és 6 fok között várható, de a havas tájakon néhol csak 0 fok köré melegszik fel a levegő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Földgáztároló Hajdúszoboszlón 2009. január 8-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)