Kínában bukkant fel a 100 éves Kissinger

Tárgyalásokat folytatott Pekingben az 1976-os amerikai-kínai nyitást is tető alá hozó Henry Kissinger. Most a kínai védelmi miniszterrel találkozott.

2023. július 18., 15:56

Szerző:

A 100 éves Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó Pekingben tárgyalásokat folytatott a Kínai Népköztársaság védelmi miniszterével. A minisztérium közleménye szerint Li Sang-fu miniszter a megbeszélés után azt mondta, a barátságos kommunikáció Kína és az Egyesült Államok között immár „megsemmisült”mert „az Egyesült Államokban néhány ember félúton nem találkozott Kínával”. Ezzel szemben Kissinger arról tájékoztatta őt, hogy ő „Kína barátja”.

A tárgyalás után Kissinger is figyelmeztetést adott ki közleményében, amelyben azt írta, „sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy a másikat ellenfélként kezelje. Ha a két ország háborúba bocsátkozik, az nem vezet érdemi eredményhez a két nép számára.”

Kissinger, és John Kerry volt külügyminiszter és Joe Biden elnök jelenlegi klímaügyi megbízottja meglepetésszerű látogatást tettek Pekingben, hogy a két hatalmat érintő legsürgetőbb kérdésekről, az ukrajnai háborúról és a klímaválságról egyeztessenek. A látogatást annak az erőfeszítésnek egy újabb állomása, amelynek során az amerikai és a kínai kormány is működő, és megbízható kommunikációs csatorna kiépítésére törekszik a fokozódó fegyverkezés közepette. Korábban Janet Yellen pénzügyminiszter és Antony Blinken külügyminiszter is röplátogatáson járt a kínai fővárosban.

(Kiemelt kép: Henry Kissinger 100. születésnapján, szülővárosában, a németországi Fürth-ben. Fotó: Daniel Vogl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.