Hekkertámadás miatt szakadt félbe az állami televízió közvetítése

Hekkertámadás szakította félbe az iráni állami televízió adását helyi idő szerint szombat este, az adás helyett Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének képe fegyver célkeresztjében jelent meg.

2022. október 9., 10:13

Szerző:

A műsorban éppen Hameneit ábrázoló képsorokat mutattak, amelyeket azonban váratlanul az immár negyedik hete zajló országos tüntetéssorozaton meggyilkolt nők képei váltottak fel, majd ismét megjelent Hamenei képe, ám ezúttal vörös célkeresztben, alatt pedig fárszi nyelven "A fiataljaink vére a te lelkeden szárad" felirat állt.
 

A képek között látható volt Mahsza Aminié is, azé a 22 éves kurd nőé, akinek halála kirobbantotta a megmozdulásokat. Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna Twitteren azt közölte, a támadásért az Edalat-e-Ali nevű hekkercsoport jelentkezett, amely az év elején már a televízió weboldalát is feltörte. Aminit szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A héten közzétett halottkémi szemle szerint Amini halálát nem ütések, hanem "egyéb betegségek" miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta

 A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés - egyúttal Hamenei - ellen tüntet. A megmozdulásoknak sok halálos áldozata van; jóllehet pontos számokat nem tudni, iráni ellenzéki csoportok szerint a halottak száma a 100-hoz közelít.

(Kiemelt kép: A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (k) Mohammad Hoszein Bageri tábornokot, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökét (b) hallgatja a fegyveres erők kadétjainak avatóünnepségén egy teheráni rendőrakadémián 2022. október 3-án. Hamenei az ünnepségen elmondott beszédében közölte: az Egyesült Államok és Izrael tervelte ki az utóbbi hetek iráni tüntetéseit. Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

 

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.