Hazautazik konzultálni az USA moszkvai nagykövete

Nem is olyan régen Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet is hazahívták hasonló célból.

2021. április 20., 12:50

Szerző:

„Úgy gondolom, fontos közvetlenül beszélnem a Joe Biden-kormányzatából való új washingtoni kollégáimmal az Egyesült Államok és az Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotáról” – mondta a TASZSZ orosz állmai hírügynökségnek a nagykövet, aki hozzátette, vissza fog térni Moszkvába Biden és Putyin találkozója előtt.

Sullivant még Donald Trump elnök nevezte ki nagykövetnek Oroszországba. Az orosz hírügynökség szerint a diplomata még ezen a héten hazautazik.

Szergej Lavrov külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója javasolta Sullivannek, hogy térjen vissza Washingtonba konzultációra.

A két ország között az élezte ki a feszültséget, hogy Biden egy március 17-én adásba került tévéinterjújában igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, és azt is hozzátette, hogy Moszkva megfizet azért, mert beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hívták haza konzultációra.

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amire Moszkva pénteken hasonlóképpen válaszolt.

(Kiemelt kép: John Sullivan. Fotó: Valeriy Melnikov | Sputnik | Sputnik via AFP)