Biden: Határozottan fennáll a lehetősége annak, hogy Oroszország a jövő hónapban megszállja Ukrajnát

Putyin és Biden még eldönti, van-e szükség újabb telefonbeszélgetésre.

2022. január 28., 09:21

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a jövő hónapban határozottan fennáll a lehetősége az orosz megszállásnak Ukrajnában, mivel a Kreml nem volt elégedett feltételeik amerikai elutasításával – írja az Euronews. A Kreml ugyanakkor hozzátette, hogy a párbeszéd még mindig lehetséges.

Az Egyesült Államok és a nyugati szövetség szerdán határozottan elutasított minden engedményt Moszkva fő követeléseivel kapcsolatban, elutasítva Ukrajna NATO-csatlakozásának végleges megtiltását, és kijelentve, hogy a szövetségesek csapatainak és katonai felszerelésének Kelet-Európába telepítéséről nem hajlandók tárgyalni.

Most minden szem Vlagyimir Putyin elnökre szegeződik, aki még eldönti, hogyan reagál Oroszország, miközben attól tart, hogy Európa ismét háborúba sodródhat.

„Biden csütörtökön telefonon közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy határozottan fennáll annak a lehetősége, hogy az oroszok februárban megszállják Ukrajnát”

– mondta Emily Horne, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, megismételve korábbi figyelmeztetéseit.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az USA válasza - és a NATO hasonló válasza - „kevés okot hagy az optimizmusra”. Hozzátette azonban, hogy „mindig van kilátás a párbeszéd folytatására, ez mind a mi, mind az amerikaiak érdeke”.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az amerikai válasz tartalmaz néhány olyan elemet, amely „a másodlagos kérdésekről szóló komoly tárgyalások megkezdéséhez” vezethet, de hangsúlyozta, hogy „a dokumentum nem tartalmaz pozitív választ a fő kérdésre”. Moszkva legfontosabb követelései közé tartozik, hogy a NATO ne terjeszkedjen, és a szövetség tartózkodjon az Oroszországot fenyegető fegyverek telepítésétől. Lavrov elmondta, hogy a legfelsőbb tisztviselők Putyinnak fogják benyújtani javaslataikat, Peszkov pedig kijelentette, hogy az orosz reakció hamarosan megérkezik.

Peszkov hozzátette, hogy Putyin és Joe Biden amerikai elnök döntenek arról, hogy a múlt hónapban folytatott két telefonbeszélgetés után szükség van-e újabb megbeszélésre.

Az amerikai külügyminiszter szerdán Moszkvának átadott írásbeli válaszában közölte, hogy Washington nem tett engedményeket az Ukrajnával és a NATO-val kapcsolatos főbb orosz követelésekre.

Antony Blinken hozzátette, hogy az amerikai javaslatok „komoly diplomáciai utat kínálnak Oroszországnak”. Ezek között szerepelt a nemzetek szövetségválasztási jogának megőrzése.

A decemberben kiadott hivatalos javaslatokban Oroszország garanciákat követelt arra, hogy a NATO állítsa le keleti terjeszkedését, zárja ki Ukrajna és más volt szovjet országok tagságát, és tekerje vissza katonai telepítéseit Közép- és Kelet-Európában.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök(balra) az amerikai mentőterv végrehajtásáról szóló megjegyzések közben a washingtoni Fehér Ház állami ebédlőjében 2021. március 15-én, és Vlagyimir Putyin orosz elnök, amint török kollégájával közös sajtónyilatkozatot tartanak a moszkvai Kremlben folytatott megbeszéléseiket követően 2020. március 5-én. Photos by Eric BARADAT and Pavel Golovkin / various sources / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.