Péntektől csak egy legális átjáró marad a finn-orosz határon

Finnország péntek éjféltől egy kivételével lezárja átkelőit Oroszországgal közös határán. Cél az illegális bevándorlás megfékezése – jelentette be a miniszterelnök, Petteri Orpo.

2023. november 23., 16:40

Szerző:

A finn határőrség tájékoztatása szerint csak egy lappföldi határátkelő marad nyitva, ahol a menedékkérelmi eljárásokat is fogják intézni.

Csak novemberben több mint 600 határsértőt tartóztatott fel a finn határőrség, amely már a hadsereg segítségét is kérte határőrállomások létesítése és szögesdrótakadályok kiépítése érdekében. Helsinki álláspontja szerint szervezett határsértésekről van szó – írja a magyarnaracs.hu.

Orpo közölte, hogy „a szervezett határsértések” folytatódnak az Oroszországgal közös határon, sőt, egyre több eset történik északon. A finn határőrség tájékoztatása szerint a lappföldi Raja-Jooseppi határátkelő marad nyitva, ahol a menedékkérelmi eljárásokat is fogják intézni.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Oroszország pusztítónak nevezte a finn hatóságok ötletét, hogy lezárják az orosz-finn határon lévő ellenőrzőpontokat. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Moszkva „készen áll arra, hogy megvitassa Helsinki aggályait”. Azt sem volt hajlandó elismerni, hogy az orosz fél beutazási engedély nélkül enged át külföldieket Finnországba.

(Kiemelt kép: a finn határőrség tagjai kutyás járőrözéssel a kísérleti határkerítés egy szakasza mentén sajtólátogatás közben a finn-orosz határon Imatrán, Finnországban 2023. október 26-án. Fotó: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP)