Norvégia és Észtország is lezárja az orosz határt

Az észt határőrség vezetője közölte: Tallin tudott arról, hogy Helsinki a menekültek beáramlása miatt négy ellenőrzőpont működtetésére készül. Szerinte ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik eddig ezeken a határokon gyűltek össze, most az észt határátkelőhelyekre kerülnek.

2023. november 17., 20:19

Szerző:

Veiko Kommusaar hozzátette, hogy az észt hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és szükség esetén készek megakadályozni az illegális migrációt, ami az ellenőrző pontok részleges vagy teljes lezárását jelentheti.

Hasonlóan nyilatkozott Emily Enger Mehl, norvég igazságügyminiszter is. Közölte: az országnak egyetlen határellenőrzési pontja van Oroszországgal Storskogban. „A forgalom nagyon alacsony volt egész ősszel, de szoros figyelemmel kísérjük a helyzetet, és szükség esetén rövid időre le kell zárnunk a határt” – mondta Mehl.

Az Euronews emlékeztet, hogy Finnország november 16-án jelentette be az orosz határon lévő kilenc ellenőrzőpontból négy bezárását. A hatóságok ezt az Orosz Föderáció területéről érkező illegális migránsok számának növekedésével magyarázták

Frank-Walter Steinmeier német és Sauli Niinistö finn elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan használja fel a menekülteket országaik destabilizálására. A finn vezető úgy vélte, hogy ezek az akciók alantas válaszok orosz részről a finn NATO-tagságra.

Oroszország pusztítónak nevezte a finn hatóságok ötletét, hogy lezárják az orosz-finn határon lévő ellenőrzőpontot. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Moszkva „készen áll arra, hogy megvitassa Helsinki aggályait”. Azt sem volt hajlandó elismerni, hogy az orosz fél beutazási engedély nélkül enged át külföldieket Finnországba.

(Kiemelt kép: egy finn határőr áll Oroszország és Finnország határán a finnországi Lappeenranta Nuijamaa határellenőrző pontján 2023. november 15-én. Fotó: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP)

 

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.