Hat jelölt közül kerül ki Boris Johnson utódja

Hat jelölt jutott tovább a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés szerdán tartott első szavazási fordulójában. A legtöbb frakciószavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a párttagság körében ugyanakkor Penny Mordaunt volt védelmi miniszter a legnépszerűbb.

2022. július 13., 19:38

Szerző:

A vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de Johnson közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali teendőit.

A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A tisztségért nyolc jelölt indult, a szerdai első fordulóban mindegyiküknek legalább harminc alsóházi konzervatív frakciótag voksát kellett megszereznie a továbbjutáshoz.

Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt kormányzati tisztség nélküli alsóházi képviselői alkotta 1922 Bizottság – a vezetőválasztási folyamat megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos szakpolitikai frakciótestület – elnöke szerda este bejelentette, hogy Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszternek és Nadhim Zahawi pénzügyminiszternek a délután tartott első frakciószavazási fordulóban ez nem sikerült, vagyis ők kiestek a további versengésből.

Zahawira 25-en, Huntra – aki korábban külügyminiszter is volt – 18-an szavaztak az alsóházi konzervatív frakció tagjai közül.

Az élen Rishi Sunak végzett 88 szavazattal, őt Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter követi 67 vokssal.

Liz Truss külügyminiszter 50 frakciószavazattal a harmadik helyre került, Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár 40, Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke 37, Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója 32 frakcióvoksot gyűjtött.

A Konzervatív Párt frakciójának tagjai az utolsó két jelölt versenyben maradásáig folytatják a szavazássorozatot. A következő szavazási fordulót csütörtökön tartják.

A talpon maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer regisztrált tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással.

Ennek eredményét szeptember 5-én jelentik be.

A szerdán ismertetett legfrissebb felmérés szerint a párttagság körében messze Penny Mordaunt a legnépszerűbb, vagyis ha Mordaunt a frakciószavazási szakasz végéig versenyben marad, a tagság jó eséllyel őt választaná a Konzervatív Párt új vezetőjévé és így miniszterelnökké.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a Konzervatív Párt tagsága körében elvégzett, szerda este közzétett új vizsgálatában kimutatta, hogy ha a párttagoknak Penny Mordaunt és Rishi Sunak közül kell választaniuk, Mordauntra 67, Sunakra 28 százalék voksolna.

Ha Penny Mordaunt és Liz Truss jut az utolsó fordulóba, Mordaunt a szavazatok 55-27 százalékos megoszlásával nyerne.

Mordaunt-Tugendhat párharc esetén 64-26 lenne a voksok aránya Penny Mordaunt javára. Ha Suella Braverman jogi főtanácsadó lenne Penny Mordaunt ellenfele, a volt védelmi miniszter – a brit védelmi tárca első női vezetője – szinte ugyanilyen fölénnyel, 63-25 arányban győzne.

Győzelme esetén Penny Mordaunt lenne az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke Margaret Thatcher és Theresa May után.

(Kiemelt kép: Boris Johnson brit miniszterelnök a brit parti őrség és a Királyi Haditengerészet legénységével és műszaki személyzetével találkozik a délkelet-angliai Lydd repülőterén 2022. április 14-én. fotó: Matt Dunham / POOL / AFP)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.