Hat embert ítéltek halálra Pakisztánban

Istenkáromlás miatt meglincseltek egy Srí Lanka-i üzemvezetőt.

2022. április 18., 20:50

Szerző:

Tavaly egy százfős tömeg agyonverte Prijantha Kumarát egy kelet-pakisztáni gyárban, mert állítólag letépett egy plakátot, amelyen egy idézet szerepelt a muszlimok szent könyvéből, a Koránból. Az áldozat holttestét később elégették. Az eset megrázta Pakisztánt, és a nemzetközi közösség is elítélte a történteket.

Az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalták egy börtönlétesítményben. A tárgyalás körülbelül egy hónapig tartott - mondta el Nadím Szarvar államügyész. Kilencen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, hetvenketten pedig fejenként két évet – tette hozzá Szarvar.

Az elkövetőket mobiltelefonnal készített felvételek alapján azonosították. Az esetről készült videók - amelyeket maguk a gyilkosok töltöttek fel az internetre - a közösségi médiát is bejárták. Az ítélet megfellebbezhető. Az istenkáromlást tiltó pakisztáni törvények szerint halálbüntetés járhat az iszlám vagy Mohamed próféta megsértéséért. Jogvédők kifogásolják, hogy a jogszabályokat gyakran alkalmazzák vallási kisebbségek ellen vagy személyes bosszúra.

Az országban több mint hetven emberrel végeztek istenkáromlás gyanúja miatt feldühödött emberek még azelőtt, hogy bíróság elé állíthatták volna őket. A múlt hónapban egy iszlám iskola legalább három tanára lefejezett egy kolléganőt, akit istenkáromlással vádoltak. Az eset országos felháborodást váltott ki.

(Kiemelt képünk: Iszlámábád, 2022. április 9. Biztonsági erők tagjai őrt állnak a parlament épületének bejárata előtt Iszlámábádban 2022. április 9-én. Ezen a napon tartanak bizalmi szavazás Imrán Hán pakisztáni kormányfőről. A bizalom megvonását az ellenzék kezdeményezte, miután Hán elveszítette parlamenti többségét, mert számos szövetségese átállt az ellenzékhez. Fotó: MTI/EPA/Sohail Shahzad)