Három ember meghalt, öten súlyosan megsérültek Németországban a pénteki késelésben

Pénteken Würzburgban késsel támadt meg járókelőket egy szomáliai bevándorló.

2021. június 26., 16:22

Szerző:

Németországban péntek délután egy 24 éves szomáliai bevándorló késeléses támadást követett el Würzburg városában, írja a Reuters. A támadásban öten súlyosan megsérültek és meghalt három ember. A rendőrség úgy tudta megállítani és letartóztatni a támadót, hogy belelőtt a combjába. A hatóságok szerint nem sérült meg életveszélyesen a támadó a lövés miatt.

Mivel az elkövető élete nem volt veszélyben, a rendőrség a kórházban kérdezte ki. A 24 éves férfi 2015-ben érkezett Würzburgba. A rendőrség állítása szerint már a pénteki eset előtt felfigyeltek a férfi viselkedésére, ami erőszakos tendenciákat mutatott az elmúlt hónapokban. A támadás előtt napokkal kötelező pszichiátriai kezelésnek vetették alá a férfit.

Egy szemtanú szerint a férfi, mielőtt elkezdte volna a késelést, azt kiabálta: „Allah ahkbar”, ami arabul annyit tesz „Isten hatalmas”, és az elmúlt évtizedben az iszlamista terrorizmushoz társítja a közbeszéd. A hatóságok szerint ez egy lehetséges iszlamista motivációt feltételez, amit jelenleg is vizsgálnak.

A három halott között van egy fiatal fiú és az egyik szülője, írja a lap.

(Fotó: Armando Babani / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).