Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel

Tárgyalni akarnak az orosz-ukrán konfliktusról.

2022. január 14., 19:15

Szerző:

Hármas találkozót javasolt amerikai és orosz kollégájával, Joe Bidennel és Vlagyimir Putyinnal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán-orosz határválság megoldására, közölte pénteken a humoristából lett országvezető egyik közeli tanácsadója.

„Zelenszkij elnök azt javasolta Biden elnöknek, hogy szervezzen háromoldalú találkozót – esetleg videokonferencia formájában – Biden, Putyin és Zelenszkij elnökök között” – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Atlanti Tanács amerikai agytröszt egyik rendezvényén Washingtonban. Elmondása szerint az orosz féltől még nem kaptak választ, de az amerikai partnereik „bizonyos fokig” érdeklődéssel fogadták a javaslatot, írja az MTI.

Az ukrán államfő kedden négyoldalú találkozót szorgalmazott Moszkva, Párizs és Berlin részvételével, hogy véget vethessenek a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A héten egy sor magas szintű tárgyalásra és eszmecserére került sor, amelyen orosz és nyugat-európai, illetve amerikai tisztségviselők az ukrajnai konfliktus megoldását vitatták meg.

Az amerikaiak, európaiak és ukránok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából. Moszkva cáfolja ezt a szándékot, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó. Az orosz vezetés álláspontja szerint – amelyet Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is megfogalmazott – veszélyt a NATO-nak az orosz határok közelében tanúsított magatartása jelent.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij, és Joe Biden. Fotó: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.