Harckocsikat küld Ukrajnának Svédország

Ukrajna tíz, svéd gyártású Stridsvagn 122 harckocsit kapott, amelyeket Svédországban kiképzett ukrán legénység kezel – közölte a svéd fegyveres erők sajtószolgálata, amelyet a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.

2023. szeptember 21., 20:35

Szerző:

„Mindent megadtunk nekik: kiváló felszerelést és jó tudást” 

– mondta Mats Ludwig, a svéd szárazföldi erők főhadiszállásának hadműveleti parancsnoka. A közlés szerint a harckocsik már Ukrajnában vannak, és a svéd katonák lehetőség szerint figyelemmel kísérik ukrán kollégáik tevékenységét a közösségi oldalak segítségével – írta a svéd hadsereg sajtószolgálata.

A Stridsvagn 122 harmadik generációs harckocsi, a német Leopard 2A5 licence alapján készült, de kialakítását többféleképpen is módosították. A Stridsvagn 122-est 1996-ban állították hadrendbe, tavaly már 120 ilyen harckocsija volt Svédországnak, és Stockholm úgy döntött, hogy ennek tizedét átadja az ukrán hadseregnek.

Dánia korábban bejelentette, hogy más országokkal együtt további 45 harckocsit vásárol Ukrajna számára, köztük 15 modernizált T-72-est. Emellett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szeptember 19-én bejelentette, hogy a közeljövőben az Egyesült Államok M1 Abrams harckocsikat szállít Ukrajnának.

(Kiemelt képünkön az amerikai hadsereg M1 Abrams fő harckocsija egy páncélozott személyszállító járművel (APC), egy Humvee-vel és más gyalogsági harcjárművekkel (IFV) hajt a második éves „African Lion” hadgyakorlaton a délnyugat-marokkói Tan-Tan régióban 2022. június 30-án. Fotó: FADEL SENNA / AFP)