Köti az ebet a karóhoz Moszkva a népirtással kapcsolatban

Moszkva hétfőn felszólította az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát annak az eljárásnak az elvetésére, amelynek keretében Kijev annak a megerősítését kéri, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának oka nem népirtás megelőzése volt.

2023. szeptember 18., 18:42

Szerző:

Az ügyben most kezdődtek meg és szeptember 27-éig tartanak a meghallgatások Hágában. Ezek középpontjában az eljárás jogi szempontjai állnak, ezen belül a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény meghatározása. Gennagyij Kuzmin, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete az orosz álláspontot ismertetve kijelentette:

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy nem történt népirtás, ami már önmagában elég lenne az eljárás elutasításához, hiszen amennyiben nincs szó népirtásról, akkor a népirtásról szóló egyezményt sem sértették meg.

Kuzmin arra a következtetésre jutott, miszerint „Ukrajna jogi álláspontja menthetetlenül hibás és összeegyeztethetetlen a bíróság régóta fennálló ítélkezési gyakorlatával”, és felszólította a bírákat, hogy ejtsék az ügyet. Moszkva szerint Kijev a pert az Ukrajna elleni „hadművelet” törvényességének megkérdőjelezésére használja.

Kijev szerint az oroszok a nemzetközi törvényeket felhasználva próbálnak legitimitást szerezni az Ukrajna elleni invázióhoz.

Meglátásuk szerint nem állt fenn népirtás veszélye Ukrajna keleti, szakadár területein, ahol már 2014 óta harcok folynak az orosz támogatottságú erőkkel, emellett a népirtásról szóló egyezmény egy feltételezett népirtás megelőzésének céljából sem ad jogalapot háború elindítására.

Ukrajna nem sokkal azután nyújtotta be keresetét az ENSZ intézményei közé tartozó bíróságon, hogy Oroszország tavaly február 24-én megkezdte Ukrajna elleni háborúját. A beadványt követően a Nemzetközi Bíróság az ukrajnai hadműveletek azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki a Moszkva által alkalmazott erőszak miatt.

(Kiemelt képünkön Alekszandr Sulgin, Oroszország hollandiai nagykövete, Gennagyij Kuzmin, az orosz külügyminisztérium nagykövete és Marija Zabolocskaja, az Oroszországi Föderáció helyettes állandó ENSZ-képviselője elfoglalják helyüket a Nemzetközi Bíróságon a nyilvános tárgyaláson. Fotó: REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP VIA AFP)