Hány atomfegyverrel rendelkezik Oroszország?

A világon kilenc ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel. 

2022. március 4., 11:06

Szerző:

Putyin elnök „különleges” készültségbe helyezte Oroszország nukleáris erőit, ami világszerte aggodalmat keltett. 

Elemzők szerint azonban a lépéseket inkább úgy kell értelmezni, mint a többi országnak szóló figyelmeztetést, hogy ne fokozzák ukrajnai szerepvállalásukat, és nem úgy, mintha nukleáris fegyverek bevetésére irányuló szándékot jeleznének.

A nukleáris fegyverek közel 80 éve léteznek, és sok ország elrettentő eszközként tekint rájuk, amely továbbra is garantálja nemzeti biztonságát.

Hány atomfegyverrel rendelkezik Oroszország?

Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Oroszországnak 5977 nukleáris robbanófeje van - ezek a nukleáris robbanást kiváltó eszközök -, de ez tartalmazza azt a körülbelül 1500-at is, amelyet kivontak a forgalomból vagy leszerelésre várnak.
A fennmaradó mintegy 4500-ból a legtöbb stratégiai nukleáris fegyver - ballisztikus rakéták vagy rakéták, amelyek nagy távolságokra is célba vehetők. Ezek azok a fegyverek, amelyeket általában a nukleáris háborúval hoznak összefüggésbe.

A többi kisebb, kevésbé pusztító hatású nukleáris fegyver, amelyeket rövid hatótávolságú harctéri vagy tengeri alkalmazásra használnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Oroszország több ezer nagy hatótávolságú nukleáris fegyverrel rendelkezik.
Szakértők becslése szerint jelenleg mintegy 1500 orosz robbanófej van "telepítve", azaz rakéta- és bombázóbázisokon vagy tengeralattjárókon.

Kilenc ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel: Kína, Franciaország, India, Izrael, Kína, Észak-Korea, Pakisztán, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is a 191 állam között van, amelyek aláírták a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést (NPT). 

A megállapodás értelmében csökkenteniük kell nukleáris robbanófejkészletüket, és elméletileg kötelesek teljes felszámolásukra.

India, Izrael és Pakisztán soha nem csatlakozott az NPT-hez - Észak-Korea pedig 2003-ban lépett ki. Izrael az egyetlen ország a kilenc közül, amely hivatalosan soha nem ismerte el nukleáris programját - de széles körben elfogadott, hogy nukleáris robbanófejekkel rendelkezik.

Ukrajnának nincsenek nukleáris fegyverei, és Putyin elnök vádjai ellenére nincs bizonyíték arra, hogy megpróbált volna atomfegyvereket szerezni.

(Kiemelt képünk: Moszkva, 2021. január 17. A Szovjetunió első tömeggyártású taktikai nukleáris bombáját, az RDS-4-et mintázó emlékmű Moszkvában 2021. január 16-án. Az ENSZ nukleáris fegyverek teljes tilalmáról szóló nemzetközi szerződése (TPNW) 2021. január 22-én lép életbe, miután az ehhez szükséges ötven állam ratifikálta a megállapodást.
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.