Titokzatos légiósbetegség tizedeli a lakosságot egy lengyel városban

Már tizennégyen meghaltak a délkelet-lengyelországi Rzeszówban a légiós betegségben. A Legionella baktériumok által fertőzöttek száma 159 főre nőtt, közülük 103-an a Krakkó és az ukrán határ között fekvő kétszázezres város lakói.

2023. augusztus 29., 16:39

Szerző:

A lengyel hatóságok most azt vizsgálják, hogy a Rzeszówban kitört járványt nem szándékosan terjesztették-e el – idézi a város egészségügyi hatóságainak jelentése alapján az Agenzia Nova információját a Telex.

Hozzáteszik, hogy Rzeszów Lengyelország egyik logisztikai központja, innen indulnak Ukrajnába a katonai szállítmányok és humanitárius segélyek, valamint itt van az amerikai csapatok bázisa is.

A városban augusztus közepe óta tapasztalták a végzetes fertőzést, az elhunytak mindegyike 64 és 95 év közötti, egészségügyi problémákkal küzdő személy volt. Az ország távolabb fekvő pontjain is megjelent a légiós betegség, vasárnap Krakkó térségéből jelentettek egy esetet, hétfőn pedig a Rzeszówtól mintegy 450 kilométerre nyugatra fekvő Ostrów Wielkopolskiból kettőt, írja a Politico.

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját pedig Pontiac-láznak nevezik.

(Kiemelt kép: a gyilkos Legionella baktérium. Fotó: Science Photo Library via AFP)

 

 

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.

 

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió és Japán között létrejött gazdasági partnerségi megállapodás keretében további 42 uniós és japán termék került be a mindkét térségben oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) jegyzékébe. A listán a magyar pálinka megnevezés is szerepel.