Titokzatos légiósbetegség tizedeli a lakosságot egy lengyel városban

Már tizennégyen meghaltak a délkelet-lengyelországi Rzeszówban a légiós betegségben. A Legionella baktériumok által fertőzöttek száma 159 főre nőtt, közülük 103-an a Krakkó és az ukrán határ között fekvő kétszázezres város lakói.

2023. augusztus 29., 16:39

Szerző:

A lengyel hatóságok most azt vizsgálják, hogy a Rzeszówban kitört járványt nem szándékosan terjesztették-e el – idézi a város egészségügyi hatóságainak jelentése alapján az Agenzia Nova információját a Telex.

Hozzáteszik, hogy Rzeszów Lengyelország egyik logisztikai központja, innen indulnak Ukrajnába a katonai szállítmányok és humanitárius segélyek, valamint itt van az amerikai csapatok bázisa is.

A városban augusztus közepe óta tapasztalták a végzetes fertőzést, az elhunytak mindegyike 64 és 95 év közötti, egészségügyi problémákkal küzdő személy volt. Az ország távolabb fekvő pontjain is megjelent a légiós betegség, vasárnap Krakkó térségéből jelentettek egy esetet, hétfőn pedig a Rzeszówtól mintegy 450 kilométerre nyugatra fekvő Ostrów Wielkopolskiból kettőt, írja a Politico.

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját pedig Pontiac-láznak nevezik.

(Kiemelt kép: a gyilkos Legionella baktérium. Fotó: Science Photo Library via AFP)