Gyógyszerként árusított opiátot dobott piacra a Johnson & Johnson

Most rekord nagyságú összeget kell fizetnie, amiért több százezer amerikai halálát okozta. 

2022. február 3., 09:47

Szerző:

A Johnson & Johnson és három gyógyszert forgalmazó cég 590 millió dolláros bírságot fizet az opiát tartalmú készítmények gyártásáért, amely súlyos függőséget okozott és az elmúlt két évtizedben több százezer amerikai halálát okozta – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság.

Hiába kapható legálisan a gyógyszer, a vállalat nem tüntette fel kellőképpen azt az aprócska tényt, hogy az általuk forgalomba bocsátott gyógyszer

függőséget okoz, továbbá túladagolása végzetes lehet.

A vállalatok a jogsértést ugyanakkor nem ismerték el, csak azt, hogy nem hívták fel a reklámozás során megfelelő mértékben az emberek figyelmét a veszélyes mellékhatásokra. Jelenleg 3300 keresetet nyújtottak be az ügyben. A J&J 2020-ban állt le ezeknek a készítményeknek a gyártásáról.

A kártérítésből befolyt összeg legalább 85 százalékát a járványkezelésre tervezik fordítani a hatóságok – írja a cikk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

2023. március 31., 17:07

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.