Gyakorlatilag eldőlt: Fico lehet a következő négy évben Szlovákia miniszterelnöke

Aláírták a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezésüket Pozsonyban a koalíciót alkotó három szlovák párt – a Smer, a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – elnökei szerdán. A dokumentum – amely alapja lesz a leendő koalíciós szerződésnek – rögzíti, hogy az Irány jelöli a kormányfőt, a Hang pedig a parlament elnökét.

2023. október 11., 14:08

Szerző:

A Robert Fico, a Smer elnöke, Peter Pellegrini, a Hang vezetője és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke által szerdán aláírt dokumentum egyebek mellett rögzíti, hogy az Irány a kormányfői poszt mellett hat minisztérium vezetését kapja meg. A megegyezés szerint Peter Pellegrini pártja hét minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja, az SNS három tárcavezetőt jelölhet majd.

Bár a dokumentum nem nem rögzíti a miniszterelnök és a házelnök személyét, a szokásjog szerint valószínűsíthető, hogy az előbbi a választáson győztes párt elnöke, Robert Fico lesz, az utóbbi pedig Peter Pellegrini.

Robert Fico – aki az aláírás aktusa után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – azt ígérte, hogy az új kabinet még a hónap vége előtt megtartja első ülését. Hangsúlyozta: rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az Európai Unión belül a második legszegényebb országnak számít, és „a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után”.

A múlt héten tartott előrehozott parlamenti választásokat a Smer-SD nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 parlamenti mandátumot jelent számukra. Peter Pellegrini pártjának 27 mandátumot sikerült szereznie, a Szlovák Nemzeti Pártnak pedig 10 képviselői helyet, ami azt jelenti, hogy a Smer-Hlas-SNS hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

(Kiemelt kép: Robert Fico. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

2023. november 30., 15:26

Meghalt Alistair Darling egykori brit pénzügyminiszter, aki a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazáson az elszakadás ellen sikerrel kampányoló tábor vezetője volt. Halálhírét családja jelentette be csütörtökön.