Fico nem mond le miniszterelnöki posztról

Tovább folytatódnak a koalíciós tárgyalások Szlovákiában, a lehetséges forgatókönyvek száma eközben egyre csökken. 

2023. október 6., 18:16

Szerző:

Az új kormányról szóló tárgyalásokon két jelentős fordulat történt: Robert Fico, a Smer elnöke határozottan elutasította, hogy a Hlas elnöke, Peter Pellegrini kapja meg a miniszterelnöki posztot, ennek ellenére minimális esély van arra is, hogy a PS, a Hlas, a KDH és az SaS koalíciója létrejöjjön – írja a Napunk.

Fico a miniszterelnöki posztot magának akarja, a parlament elnöki posztját adná Pellegrininek.

Pellegrini, a Fico-féle Smerből kivált Hlas elnöke azután lett miniszterelnök, hogy Fico belebukott a Kuciak-gyilkosság utáni tüntetésekbe. 

A Smer a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást, a második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hlas szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. Bejutott a parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette OLaNO mozgalom és társai által alkotott koalíció, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

Ahhoz, hogy a Smer, a Hlas és az SNS kormánya egyre valószínűbb projektnek tűnik, alapvetően hozzájárultak a KDH elnökének nyilatkozatai. Milan Majerský csütörtökön találkozott Pellegrinivel és Ficóval is, és előbb a Hlas elnökének, majd nyilvánosan is közölte, hogy pártja nem akar koalícióra lépni a Progresszív Szlovákiával (PS). Így a PS és a Hlas kormányának forgatókönyve lényegében szétesik, és ez döntő körülmény a Smer és a Hlas közötti kapcsolat és tárgyalások szempontjából, ami Pellegrinit közelebb hozza a Ficóval való együttműködéshez.

(Kiemelt képünk: Robert Fico, a Smer-Szociáldemokrácia párt elnöke várakozik a szlovák köztársasági elnökkel való találkozó előtt a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 2-án. Szlovákia elnöke október 2-án Robert Ficót, a baloldali populista Smer-SD párt vezetőjét bízta meg a NATO- és európai uniós tagország új kormányának megalakításával. VLADIMIR SIMICEK / AFP)