Guy Verhofstadt: A politika romjain a gonosz és önkény uralkodik Magyarországon is

2019. április 8., 12:27

Szerző:

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciója, az ALDE vezetője egy firenzei rendezvényen szólalt fel. A +Europa olasz liberális párt kampánynyitóján azt mondta, hogy a politika romjain a gonosz és az önkény tud uralkodni. Ezt látjuk Magyarországon Orbánnal, Lengyelországban és Olaszországban Salvinivel – írja a hvg.hu.

A holland politikus Silvio Berlusconit is bírálta. Véleménye szerint ugyanis a volt olasz kormányfő is hozzájárult ahhoz, hogy az olaszoknak elege lett a kétpárti politikai elitből, és ennek köszönhető Matteo Salvini vagy Luigi Di Maio előretörése.

EP-076814A_Plenary_1 Guy Verhofstadt
Fotó: European Parliament

Verhofstadt ezzel szemben egy liberális alternatívát, egy ötpontos reformtervet kínált. Eltörölné az egyhangú szavazást a tagállamokat tömörítő Tanácsban, a 28 tagú bizottság helyett egy 12–15 fős kormány képviselné a közösségi érdekeket. A harmadik pontjában arról beszélt, hogy az unió nem egy a la carte étterem, ahol mindenki kiválaszthatja, mit akar és mit nem. A negyedik terv egy valódi költségvetésről, az ötödik pedig védelmi reformról szól.

A holland politikus 2018 októberében adott interjút a 168 Órának, amelyben azt nyilatkozta, hogy szerinte Orbán Viktor már nem keresztény és nem is demokrata.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.