Gondozóotthonok lakói haltak meg koronavírusban, a brit kormány törvényt szegett

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a brit kormány egyértelműen hibát követett el a járvány alatt.

2022. április 27., 13:49

Szerző:

Megszületett a Legfelsőbb Bíróság döntése Nagy-Britanniában arról, hogy több mint húszezer idős vagy fogyatékkal élő gondozóotthoni lakó halt meg koronavírus-fertőzés következtében Angliában és Wales-ben, amely a döntés szerint a kormány törvényszegése miatt történt. Az ügyet Dr. Cathy Gardner és Fay Harris terjesztette elő, akiknek apja, Michael Gibson és Donald Harris meghalt, miután pozitív lett a COVID-tesztjük, írja a Sky News.

A döntés értelmében a világjárvány kezdetén a betegek kórházból idősotthonokba történő áthelyezésére vonatkozó kormányzati politika jogellenesnek minősül, mivel nem vette figyelembe a fertőzés kockázatait az érintettekre nézve. A két nőt képviselő ügyvéd elmondta Lord Justice Bean és Garnham bírónak, hogy 2020 márciusa és júniusa között – amikor Matt Hancock volt az egészségügyi miniszter – több mint 20 000 idős vagy fogyatékkal élő gondozóházi lakó halt meg a COVID-19-ben Angliában és Walesben. „A gondozóotthonok lakossága köztudottan egyedülállóan veszélyeztetett volt a koronavírus által okozott halál vagy súlyos megbetegedés szempontjából” – mondta Coppel, majd így folytatta:

„A kormány által tett lépések hatásaként került be a fertőzés ezen otthonok falai közé, ami a modern kor egyik legsúlyosabb és legpusztítóbb politikai kudarcát jelenti.”

A kormány szóvivője a tárgyaláson kívüli nyilatkozatában így fogalmazott: „Minden haláleset tragédia, és fáradhatatlanul dolgoztunk azon, hogy megvédjük a lakosságot a világjárvány fenyegetésétől, és kifejezetten igyekeztünk megvédeni az idősotthonokat és lakóikat”. Mint mondták, több milliárd fontot biztosítottak az ágazati támogatásra, többek között a fertőzések megelőzésének, az ingyenes egyéni védőeszközök és az elsőbbségi védőoltások terén.

(Kiemelt képen: Ápolók egy idősgondozóban. Fotó: Hendrik Schmidt / POOL / AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.