„Golyót is vállalna” Vlagyimir Putyinért Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

2022. június 30., 15:19

Szerző:

„Golyót is vállalna” Vlagyimir Putyinért Bernie Ecclestone, a Formula-1-et korábban irányító cégcsoportok legfontosabb vezetője a Sky News beszámolója szerint. Az orosz elnököt „első osztályú embernek” nevezte, aki „hibákat” követett el, azt hitte, hogy helyesen cselekszik Oroszország érdekében. Az ITV Good Morning Britain című műsorában nyilatkozva továbbá Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt bírálta, amiért „nem hallgat” a Kremlre.

Az interjút követően a Formula-1 közleményt adott ki azzal, hogy

„Bernie Ecclestone szavai az ő személyes véleményét tükrözik, éles ellentétben állnak sportunk modern értékeinek álláspontjával.”

Ecclestone szerint Volodimir Zelenszkij nem tett kellő erőfeszítést az oroszokkal való megegyezés érdekében. Hozzátette, megérti őt, hiszen korábban humorista volt, úgy vélte, az ukrán elnök folytatni kívánja korábbi szakmáját – írta a Népszava.

„Szerintem, ha elgondolkodott volna a dolgokon, biztosan nagyobb erőfeszítéseket tett volna, hogy beszéljen Putyinnal, ő egy értelmes ember, meghallgatta volna, valószínűleg tehetett volna ellene” - fejtegette.

Amikor szembesítették azzal, hogy az orosz agresszió következtében több ezer civil halt meg, a Formula-1 korábbi teljhatalmú ura annyit reagált: szerinte „nem volt szándékos”. Szerinte nem Putyin, hanem Zelenszkij cselekedeteinek megváltoztatásával lehetett volna a háborút elkerülni. Azt is közölte ugyanakkor, teljesen biztos abban, hogy az orosz elnök „azt kívánja, bárcsak ne ő indította volna el ezt az egészet... de ez nem háborúként indult”.

Ecclestone azt is helytelenítette, hogy számos nemzetközi sportversenyből kitiltották az orosz sportolókat, mint fogalmazott, ők eleve nem részei a konfliktusnak.

 

(Kiemelt kép: Michael Schumacher és Bernie Ecclestone. Fotó: Sportphoto / / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Allia)