Giorgia Meloni együttműködésről biztosította Orbán Viktort

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni közös és hatékony megoldásokat sürgetett Európa jelenlegi gazdasági, energetikai és biztonsági kihívásaira Orbán Viktorhoz intézett üzenetében, amelyet Twitter-fiókján közölt szombat este.

2022. október 23., 08:01

Szerző:

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki kormányával szombaton tette le esküjét, Orbán Viktor gratulációjára reagált.

„Köszönöm Orbán Viktor! Kész vagyok az együttműködésre közös és hatékony megoldások megtalálásával azokra a gazdasági, energetikai és biztonsági kihívásokra, amelyekkel Európa szemben találja magát. Cselekedjünk legjobb képességeink szerint!” 

– jegyezte be Giorgia Meloni mikroblogján.


Az olasz média kiemelt hírként kezelte Orbán Viktornak az eskütételt követően szintén Twitteren közölt gratulációját, amelyben a Meloni-kormány megalakulását nagy napnak nevezte az európai jobboldal számára.


A lengyel kormányfő Mateusz Morawiecki szintén jelentős napról írt Olaszország, az Európai Unió és a NATO számára. „Szükségünk van határozott és bátor vezetőkre, akik a tartós értékeket képviselik. Ma Európának és Lengyelországnak ilyen szövetségese van Rómában” – hangoztatta Morawiecki.


Giorgia Meloni a neki gratuláló összes politikusnak válaszolt, közöttük Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Joe Biden amerikai elnöknek is.

(Kiemelt képünk: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a szeptember 25-i előrehozott parlamenti választások eredményeképpen megalakuló olasz kormány beiktatási ünnepségéről távozik a római elnöki rezidenciáról, a Quirinale-palotából 2022. október 22-én. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.