Brutális szóviccel üdvözölte a litván külügyminiszter a német bejelentést

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, engedélyezi 14 Leopard 2 tank átadását Ukrajnának. Litvánia kormánya nagyon örül, hiszen régi követelésük teljesült ezzel.

2023. január 25., 14:09

Szerző:

„Tanke schön!” – ezzel a német nyelvű szóviccel üdvözölte Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis Twitter-oldalán Olaf Scholz német kancellár szerdai bejelentését, amely szerint a szövetségi kormány mégis küld tizennégy csúcstechnikás Leopard 2 tankot küld az ukrán hadseregnek.

Landsbergis, kormánya és a NATO-tag balti államok ugyanis már régen követelték, hogy az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg óriási tankállományára csak ütőképes és modern harckocsi-alakulatokkal válaszolhatnak Ukrajna egy nagyobb offenzíva esetén, ez azonban az ukrán hadseregből a mai napig hiányzik. És ugyan amerikai kiképzéssel megkezdődött egy gépesített lövészdandár kiképzése Németországban, Berlin ezidáig megtiltotta, hogy Leopard tankjait akár harmadik fél is értékesítse a harcban álló Ukrajnának.

Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország már régen követelték ennek a tiltásnak a feloldását ugyanúgy, mint ahogy azt is, hogy az ország szociáldemokrata kormányfője végre hivatalosan is adjon a védekezéshez német tankokat Ukrajnának. Ezt követelte vasárnap, a Ramsteinben található amerikai bázison sajtótájékoztatót tartó Lloyd Austin védelmi minisztertől és az összegyűlt NATO-vezetőktől Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki videóüzenetet intézett a résztvevőkhöz.

Vörös vonalat lépnek át a tankok?

Az orosz kormány korábban 2022 tavaszán és őszén is arról beszélt, a szemükben „vörös vonalnak számít”, ha nyugati hatalmak tankjai is megjelennek az ukrán hadseregben a csatatéren. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azonban a német tankok érkezésének ötletére január 20-án, a Reutersnek úgy reagált, véleménye szerint az új harckocsik megjelenése „alapjaiban semmit nem változtat meg a hadszíntéren”.

Arra azonban, hogy a tankok elküldésének engedélyezését további háborús eszkalációnak tekinti-e, Peszkov úgy válaszolt, „a NATO növekvő közvetlen és közvetett beavatkozását látjuk a háborúban”, amelynek ez is egy állomása.

Felmerült már, hogy az Egyesült Államok hadserege is küldjön-e legújabb M1 Abrams tankjaiból Ukrajnának, erre az ötletre reagálva azonban a Biden-kormányzat korábban kifejtette, az Abramsek „nem túl alkalmasak” az ukrajnai hadszíntéren való mozgásra, mert ezek között a körülmények között „kevésbé hatékonyak”. Így nem is tervezik, hogy ilyeneket küldenek Ukrajnának, ehelyett azonban máris számos Stryker és Bradley típusú önjáró löveget ígértek meg nekik.

(Kiemelt kép: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. Fotó: NurPhoto / NurPhoto via AFP)