Scholz döntött, mennek a német tankok Ukrajnába

Hosszas tépelődés után a német kormány végül 14 Leopard 2 típusú harckocsit küld az ukrán hadseregnek, amely páncéloshadosztályok terén még mindig jelentős hátrányt kell, hogy ledolgozzon az orosz megszállókkal szemben.

2023. január 25., 13:01

Szerző:

Tizennégy Leopard 2 tankot küld a német szövetségi kormány az ukrán hadseregnek, miután hosszú ideig ellenálltak az erre vonatkozó politikai nyomásnak. Ezt jelentette be Olaf Scholz német kancellár szerdán délután Berlinben. Scholz szerint a tankok ukrán személyzetének kiképzése a használatra hamarosan ugyancsak elindul. 

Egyidejűleg a német kormány engedélyezte harmadik ország részére is a náluk gyártott Leopard tankok Ukrajna felé történő kivitelét is.

„Ez a döntés követi azt a jól ismert irányvonalunkat, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi szinten szorosan összehangolt módon járunk el”  mondta el minderről Scholz kancellár. Az orosz offenzíva kiújulásának árnyékában a nyugati szövetségesek célja ugyanis az, hogy legalább két, korszerű páncélos-zászlóaljat hozzanak létre és képezzenek ki az ukrán hadsereg részére tavaszig.

Mivel a Leopard tankokat az Európai Unió számos államában rendszeresítették már, ezért ezeknek a harckocsiknak az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármelyik európai hadsereg ki tudja képezni az ukránokat a használatukra.

(Kiemelt kép: A német Bundeswehr egyik Leopard tankja és annak személyzete. Fotó: Axel Heimken / AFP)

06:32

A pesavári mecsetben elkövetett merénylet után ezenkívül még 57 sérültről tudunk, összesen 400 ember imádkozott éppen az épületben. A támadásért a pakisztáni tálibok egyik tagja vállalta a felelősséget, később azonban a szervezet mégis cáfolta, hogy közük volt a robbantáshoz.

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.