Napirendre tűzte a G7 az orosz olaj árplafon kérdését

Bár még számos kérdést kell tisztázni, egyetértésre jutottak abban, hogy a vezetőknek hivatalos megbeszélést kell folytatniuk az árplafonról.

2022. június 26., 13:00

Szerző:

A G7 tárgyalói egyetértettek abban, hogy az orosz olajra vonatkozó esetleges árplafonról folytatott megbeszélések eléggé előrehaladtak ahhoz, hogy a vasárnap kezdődő németországi csúcstalálkozón megvitassák. Egy ilyen ármechanizmus felső határt szabna az Oroszországból származó kőolajimportnak, amelyet minden résztvevő ország egyoldalúan szabna meg, és megakadályozná, hogy Oroszország magasabb áron adja el azt. Az európai nemzetek számára ez egyúttal az energiaárak által gerjesztett infláció csökkentését is jelentené – írja Bloomberg

Az USA által felvetett egyik elképzelés az lenne, hogy lehetővé tennék számukra, hogy továbbra is hozzáférjenek az olajfuvarok hajóbiztosításához, amennyiben vállalják, hogy nem fizetnek többet egy bizonyos árnál a fedélzeten lévő olajért. Az EU beleegyezett abba, hogy megtiltja az Oroszországból származó nyersolaj és kőolajtermékek szállítására vonatkozó biztosítást.

Egy német kormánytisztviselő szerint a megoldásra váró kérdések nem egyszerűek, de a csoport legalább a megállapodáshoz vezető úton halad. Mivel azonban a kulcsfontosságú részleteken még dolgoznak, egy másik G7-tisztviselő szerint továbbra sem világos, hogy a vezetők képesek lesznek-e támogatni az elképzelést.

A G7-országok nagyon szeretnének módot találni arra, hogy korlátozzák a Kreml energiabevételeit, ugyanakkor enyhítsék a saját gazdaságukra gyakorolt hatásokat, amelyeket az Oroszországból származó olajtól és gáztól való függőségük gyors csökkentésére tett lépések okoznának.

(Kiemelt kép: A Gazprom Neft orosz olajtermelő olajfinomítója Moszkva délkeleti külvárosában 2022. április 28-án. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)