Furcsa módot választottak a brit képviselők arra, hogy felhívják a figyelmet a gyógyszerhiányra

A brit parlament néhány férfi képviselője a menopauza okozta hőhullámokhoz hasonló érzetet keltő mellényt viselt a parlamentben, hogy így hívja fel a figyelmet a hormonpótló kezelések termékeinek akut hiányára – jelentette a The Guardian című brit napilap portálja szerdán.

2022. június 29., 20:50

Szerző:

A képviselők „vulkanikusnak”, „nagyon kényelmetlennek” írták le azt az érzetet, amelyet a mellénybe épített elektromos párnák előidéztek testükben. Ez az az érzet, amellyel a nők a ciklusok végleges megszűnésekor gyakorta küzdenek. A menopauza tüneteit a női nemi hormonok termelődésének csökkenése okozza. A legtöbb panaszt ilyenkor éppen a hőhullámok okozzák.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt néhány hónapban akut hiánytermékké váltak a menopauza tüneteinek enyhítésére kifejlesztett, hormonpótló gyógyszerek. A parlament menopauza-munkacsoportja által szervezett esemény erre a gyógyszerhiányra hívta fel a figyelmet. A széles körben tapasztalható gyógyszerhiány miatt megszaporodott az internetes rendelések száma is, de szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az interneten rendelt gyógyszerek megbízhatósága bizonytalan, és áraik is magasak.

„Képzeld el, hogy éppen beszédet mondasz a képviselőházban, és egyszer csak hőhullám kap el” – mondta Iain Duncan Smith, a Konzervatív Párt korábbi vezetője, miközben a mellényt viselte. „Ha nekünk (férfiaknak) kéne ilyennel megbirkóznunk, nagyon sokat panaszkodnánk” – tette hozzá mosolyogva a The Guardian tudósítása szerint.

(Kiemelt képünk: Utrogestan tabletta, ez a gyógyszer egy természetes hormon, a progeszteron, amelyet meddőségi kezelésként használnak, és az embrióátültetés után írják fel az egészséges terhesség fenntartása érdekében, valamint a menstruációs és menopauzális problémák megelőzésére is használják. Fotó: VOISIN / Phanie / Phanie via AFP)