Frans Timmermans: Akkor kezdenék aggódni, ha Orbán Viktor dicsérne

2019. január 30., 16:43

Szerző:

– Őszintén szólva, akkor kezdenék igazán aggódni, ha Orbán Viktor dicsérne – jelentette ki az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben, arra reagálva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Soros György emberének nevezte múlt pénteken.

Frans Timmermans egy arra irányuló kérdésre válaszolva, amely szerint a magyar kormány összeférhetetlennek tartja, hogy alelnöki tisztségét megtartva, az európai szocialisták jelöltjeként részt vegyen az EP-választás kampányában, kifejtette, a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság döntést hozott, amelynek értelmében azok, akik jelöltek akarnak lenni az európai parlamenti választásokon, továbbra is bizottsági tagok maradhatnak.

Frans Timmermans
Fotó: Youtube

A holland szociáldemokrata politikus hozzátette, a jogállamiságot érintő ügyekben az uniós bizottság vezetőjének és a biztosok kollégiuma minden tagjának teljes támogatását élvezi, ennek értelmében nem lát problémát indulásában.

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy az európai baloldalnak, a bevándorláspártiak fő erejének az európai választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke köztudomásúlag Soros György embere.

Timmermans gyakran bírálja a magyar miniszterelnököt. A Sargentini-jelentés szeptemberi EP-vitáján is beszólt Orbán Viktornak, decemberben pedig az elítélt Nikola Gruevszki macedón exkormányfő Magyarországra menekítése kapcsán mondta azt, hogy elég meglepő látni, hogy egy miniszterelnök diplomáciai taxi szolgáltatást tart fenn elítélt bűnözőknek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.