Franciaországban minden 55 év feletti megkaphatja az oltást

Az országban is aggódnak a dél-afrikai variáns miatt.

2021. április 11., 08:23

Szerző:

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti azt.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című hetilapban azt mondta:

„Hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül megkaphatja az oltást két oltóanyagnak, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat vakcinájának köszönhetően.”

Eddig a pedagógusok, az egészségügyi és szociális dolgozók, a tűzoltók, valamint a krónikus betegek és a 70 éven felüliek kérhették csak az oltást. 

A J&J vakcinájából hétfőn érkezik meg az első, 200 ezres adag az országba – egy héttel korábban, mint tervezték.

Az AstraZeneca oltását a fiatalabbaknál megfigyelt vérrögképződés miatt március 19. óta csak 55 éven felüliek kaphatják.

Az egészségügyi főhatóság (HAS) ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy a kelet-franciaországi Moselle megyében és a tengerentúli francia megyék közül Guyanán, Mayotte-on és Réunion szigetén nem oltanak többet az AstraZenecával, mert az nem elég hatékony a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben, amely ezeken a területeken erősen terjed.

Franciaországban a kezdetekben kizárólag a legveszélyeztetettebbek, azaz az idősotthonokban élők és a krónikus betegek, valamint a 75 éven felüliek kaphattak az oltásból. Ennek köszönhetően az idősotthonokban élők 75 százaléka már mindkét dózist megkapta, de az otthonaikban élő 75 évnél idősebbeknek még csak 35 százaléka.  

A kampány az elmúlt hónapban jelentősen felgyorsult, pénteken több mint félmillióan, szombaton csaknem 400 ezren kapták meg az oltás első adagját. Eddig 10,5 millió francia (a lakosság 15,8 százaléka) kapta meg az első dózis vakcinát, és mintegy 3,6 millióan (5,4 százalék) mindkét adagot.

(Kiemelt kép: Olivier Veran francia egészségügyi minisztert (b) beoltják az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a Párizs közelében fekvő Melun egyik kórházában, 2021. február 8-án. MTI/EPA/AFP pool | Thomas Samson)