7,7-es erősségű földrengés volt Tajvan keleti partján

Az elmúlt évtizedek legerősebb földrengése volt Tajvanon. 

2024. április 3., 08:25

Szerző:

7,7-es erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partját helyi idő szerint szerda reggel, mintegy 15,5 kilométeres mélységben, melyet kilenc utórengés követett. Négyen meghaltak és legalább 50-en megsérültek, épületek összeomlását, áramkimaradásokat és földcsuszamlásokat okozva a szigeten, és szökőárriasztásokat váltott ki Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken – írja a The Guardian.  Ez volt a legerősebb földrengés Tajvanon 1999 óta.

 A földrengés következtében több épület is összeomlott

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban jelenleg is folynak a mentési munkálatok.  A NetBlocks internetfigyelő csoport szerint a sziget egész területéről áramkimaradásokról és internetkimaradásokról érkeztek jelentések. A szerdai földrengés helyi idő szerint 07:58-kor következett be 15,5 kilométer mélyen, és legalább kilenc 4-es vagy annál nagyobb erősségű utórengést váltott ki – írja az Infostart. A földrengés epicentruma a tajvani Hualien várostól mintegy 18 kilométerre délre található – közölte az amerikai földtani intézet.

A fővárosban, Tajpejben erősen ringtak az épületek, az embereket az otthonaikból és az iskolákból is mentik – íja a 444.  Hualien egyik ötemeletes épülete súlyosan megsérült, az első emelete bedőlt, és az épület nagy része 45 fokos szögben megdőlt. A Reuters jelentése szerint legalább 26 épület összedőlt a földrengés során, és 20 főre teszik azok számát, akik a földrengés miatt Hualienben rekedtek. 

 

 

A tajvani Tudományos és Technológiai Központ (CST) szerint emberek és járművek rekedtek a Dachingshui alagútban. A vonatvonalak is megrongálódtak, a város nagy részein iskolákat és munkahelyeket zártak be. A világ vezető chipgyártója, a tajvani TSMC a földrengés miatt leállította a termelést. A vonat- és metróközlekedést is felfüggesztették, miután a földrengés utakat és autópályákat rongált meg. Északabbra a Guishan-sziget, a formája miatt Teknős-szigetnek is nevezett turisztikai látványosság egy része a tengerbe csúszott. 

Habár a japánok 7,7-es erősségű földrengésről adtak tájékoztatást, a tajvani hatóságok ezzel szemben 7,2-es erősségű földmozgás mértek. Mindkét esetben a mostani volt az elmúlt 25 év legerősebb földrengése Tajvanon. 1999-ben egy 7,6-os erősségű rengés végzett pusztítást a szigeten: akkor 2400 ember halt meg és tízezren sebesültek meg. Tajvan tektonikus lemezek találkozásánál fekszik a Dél-kínai-tengeren ezért gyakoriak a földrengések. 2016-ban több mint százan vesztették életüket a sziget déli részén egy földrengésben – írja a 24.hu.

(Kiemelt képünkön: a tajvani Központi Hírügynökség (CNA) 2024. április 3-án készült fotóján egy megrongálódott épület látható Hualienben, miután egy nagy földrengés rázta meg Tajvan keleti részét. Fotó: CNA / AFP)