Sanna Marin ellenzéke bejelentette győzelmét Finnországban

Az ellenzéki, konzervatív Nemzeti Szövetség kapta a legtöbb szavazatot a választásokon Finnországban. Sanna Marin már biztosan távozik a kormányfői székből.

2023. április 3., 07:05

Szerző:

Petteri Orpo volt pénzügyminiszter, az ellenzéki jobbközép Nemzeti Szövetség vezetője bejelentette pártja győzelmét a vasárnapi finnországi parlamenti választáson, az eddigi kormányfő, Sanna Marin pedig elismerte választási vereségét.

Az 53 éves Petteri Orpo híveihez intézett beszédében úgy fogalmazott, hogy erős mandátumot kaptak politikájuk megvalósításához.

A voksok 97,7 százalékos feldolgozottsága mellett pártja 20,7 százalékos támogatottságot és ezzel 48 mandátumot szerezhet a 200 fős törvényhozásban. Második helyen a bevándorlásellenes Finnek (korábban Igazi Finnek) végeztek a voksok 20,1 százalékával (46 mandátum), míg a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) 19,9 százalékot szerzett (43 mandátum).

„Az eredményből kiindulva, a Nemzeti Szövetség vezetésével fognak zajlani a Finnország új kormányának megalakítását célzó tárgyalások” - hangsúlyozta Orpo.

A három legerősebb párt 20 százalék körüli eredményével egyik politikai erő sem lesz képes egyedül kormányt alakítani. Mindazonáltal a legtöbb szavazatot szerző párt vezetője kap hagyományosan elsőként kormányalakítási megbízást.

A választási részvétel 71,9 százalék volt.

(Kiemelt kép: Sanna Marin a finn parlamentben. Fotó:  Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.