Finnország választ, Sanna Marin újrázhat

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Finnországban, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7-kor nyíltak, az előzetes eredményeket várhatóan már este közzéteszik.

2023. április 2., 07:14

Szerző:

Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD), az euroszkeptikus, bevándorlásellenes Finnek (korábban Igazi Finnek) és a jobbközép Nemzeti Szövetség között.

Korábbi közvélemény-kutatások szerint a Petteri Orpo volt pénzügyminiszter vezette Nemzeti Szövetségnek minimális előnye van a másik kettőhöz képest. Marin korábban kizárta az esetleges koalíciós tárgyalásokat a Finnekkel, rasszistának bélyegezve a pártot.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este 8-kor zárnak, ezt követően nemsokára közzéteszik az előzetes eredményeket. A finn parlament 2019. december 10-én szavazott bizalmat a világ legfiatalabb hivatalban lévő miniszterelnöke, az akkor 34 éves szociáldemokrata Sanna Marin vezette ötpárti koalíciós kormánynak.

(Fotó: Denis LOVROVIC / AFP)

Tegnap 20:39

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy a jogállamiság Magyarországon is megvalósuljon, amit világosan mutatnak az eddig meghozott, példa nélküli, Magyarországot érintő költségvetési intézkedések – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.