Finn államfő: Nyílt és őszinte beszélgetést folytattam Erdogannal

Az elnök bízik abban, Törökországot is meggyőzi arról, hogy NATO-csatlakozásuk zöld utat kapjon.

2022. május 21., 17:40

Szerző:

„Nyílt, őszinte” beszélgetésként jellemezte Sauli Niinistö finn elnök azt a tárgyalást, amit telefonon folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Niinistö azt kívánja elérni, Törökország álljon el attól a NATO-tagállamként belengetett vétótól, amit Erdogan azért akar emelni, mert nem kívánja, hogy szerinte kurd „terroristákat” védelmez Svédország és Finnország is. Niinistö most erre azt mondta, Finnország is elítéli a terrorizmus minden formáját, több részletet azonban nem közölt a tárgyalásról.

A török államfő azt szeretné elérni, hogy a főleg svédeknél, politikai menekültként élő, a Kurdisztáni Munkáspárt politikai mozgalmához köthető disszidenseket adják ki nekik, erről a törökök egy nem nyilvános, 33 nevet tartalmazó listát is eljuttattak Stockholmba.

A finn elnök most azt mondja, bizonyos benne, hogy a vitás kérdésekben a török elnök és az ő álláspontjuk hamarosan közeledni fog egymáshoz. Finnország a  héten, Svédországgal együtt jelezte felvételi szándékát az Észak-Atlanti Szövetségbe az Ukrajna elleni orosz agressziót követően, ezzel mindkét északi állam sok évtizedes semlegességét adná föl.

(Kiemelt kép: Sauli Niinistö finn elnök. Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.