Ferenc pápa újévi üzenete: “Legyünk mindannyian egymás testvérei”

Az emberek és nemzetek közötti békéről és a kölcsönös törődésről beszélt újévi megszólalásában Ferenc pápa.

2021. január 1., 13:40

Szerző:

Az egyházfő az új esztendő kezdetét bátorításnak nevezte. Reményét fejezve ki, hogy az előttünk álló év mindenki számára lehetőséget nyújt a lelki fejlődéshez. A beszédet péntek délben közvetítették a Vatikánból

Az új év "legyen a gyűlölet és megosztás megszűnésének ideje, legyünk mindannyian egymás testvérei, érkezzék el az építkezés ideje a pusztítás helyett, az egymás közötti és a környezet iránti gondoskodással" - mondta Ferenc pápa.

Szerinte a koronavírus-járvány megtanította az emberiséget arra, hogy mekkora szükség van mások problémáival törődni és azokat megosztani. A "törődés szemléletének és kultúrájának fejlesztését" szorgalmazta közösségek és nemzetek között, a családokban és a munkahelyeken, valamint a nemzetközi színtéren is.

"Ez a magatartás vezet a béke útjára, mivel testvériségre alapozott társadalmat épít. Mindannyian (...) arra vagyunk hivatottak, hogy a békét építsük minden nap és minden helyszínen kezet nyújtva testvérünknek, akinek akár egy vigaszszóra van szüksége, akár gyengédségre vagy szolidaritásra" - jelentette ki a pápa.

A pápai lakosztály könyvtártermében állva olvasta fel beszédét, amelyet az Úrangyala-imádság előtt mondott el. Az egyház január elsején a béke világnapját ünnepli.

Az imádság után Ferenc pápa fájdalmát és aggodalmát fejezte ki a Jemenben súlyosbodott erőszak miatt. Az "oktatás, gyógyszerek, élelem" nélkül maradt jemeni lakosságért imádkozott. Beszélt a Nigériában túszul ejtett püspökről is.

Ferenc pápa isiászra hivatkozva mondta le az újév délelőtti misét, amelyet Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár mutatott be a Szent Péter-bazilikában.

A pápa legközelebb vasárnap mond Úrangyala-imádságot, amelyet továbbra is interneten közvetítenek.

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd