„Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén”

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést. 

2023. január 27., 17:23

Szerző:

„Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén” – írta Facebook bejegyzésében Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára pénteken. A bejegyezésében egy videót is közzétett az F-16 műszaki jellemzőiről, részleteket azonban nem közölt arról, hogy született-e bármilyen döntés a szállításukról – vette észre a HVG.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videóüzenetében is megerősítette a Danyilov posztjában foglaltakat, mikor fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a nyugati tankok szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani. Egy ukrán hírportál szerint egy F-16-osokat gyártó amerikai vállalat már bejelentette, hogy hajlandó ilyen vadászgépeket szállítani az európai országoknak, akik ezeket így továbbíthatják Ukrajnának. 

(Kiemelt képünk: Amerikai F-16 vadászbombázó Irak felett. Fotó: Wikimedia Commons/Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)