Ezrek tiltakoznak Madridban a NATO-csúcstalálkozó ellen

„Tankok igen, de sörből tapas” – énekelték a tüntetők.

2022. június 26., 18:04

Szerző:

A volt Szovjetunió kalapácsos és sarlós zászlóit tartva ezrek tüntettek vasárnap Madridban a spanyol fővárosban jövő héten tartandó NATO-csúcstalálkozó ellen. Szigorú biztonsági intézkedések közepette a tagországok vezetői június 29-30. között Madridban találkoznak, miközben a szervezetnek az ukrajnai orosz invázió okozta példátlan kihívással kell szembenéznie.

A NATO várhatóan megvizsgálja Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét, amelyet a szövetség tagja, Törökország ellenez. 

Az északi országok az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán nyújtottak be kérelmet. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletnek nevezi a háborút, amely szerinte részben válasz arra, hogy az 1990-es évek óta a posztszovjet Oroszország határaihoz közeli más országok is csatlakoztak a NATO-hoz.

„Tankok igen, de sörből tapas” – énekelték a tüntetők, akik szerint a NATO által szorgalmazott európai védelmi kiadások növelése veszélyezteti a békét. 

„Elegem van (ebből) a fegyverkezésből és az emberek megöléséből. A megoldás, amit javasolnak, még több fegyver és háború, és mindig mi fizetünk érte. Szóval, nincs NATO, nincsenek (katonai) bázisok, menjenek el az amerikaiak, és hagyjanak minket békén háborúk és fegyverek nélkül” – mondta Concha Hoyos, egy nyugdíjas madridi lakos a Reutersnek. Egy másik tüntető, a 29 éves Jaled szerint a NATO nem megoldás az ukrajnai háborúra.

A szervezők szerint 5000 ember csatlakozott a menethez, de a madridi hatóságok 2200-ra teszik a létszámot. (Reuters)

(Kiemelt képünk: Tüntetők vonulnak egy NATO-ellenes tüntetésen Madrid belvárosában 2022. június 26-án. A NATO vezetői június 28-30-án Madridban tanácskoznak.  Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.