Ezer éve nem volt ekkora eső Kínában

Az áldozatul esett városban többen laknak, mint Magyarországon összesen.

2021. július 21., 14:57

Szerző:

Legalább 25 ember halt meg és hét ember eltűnt Kína Honan tartományában az esőzések okozta áradás miatt, az áldozatok közül 12-en egy elázott metróvonalon tartózkodott halálukkor – írta a Reuters a tartomány tisztségviselőinek sajtótájékoztatója alapján. A hivatalos tájékoztatások szerint ezer éve nem volt ekkora esőzés Kínában. Nagyjából 100 ezer embert kellett evakuálni a tartomány fővárosából, Csengcsouból, ahol a duzzasztógátak és víztárolók riasztó mértékig teltek meg, a vasúti és közúti közlekedés szinte lehetetlenné vált, házak omlottak össze, miközben több ezer katona érkezett a helyszínre, hogy segítsék a mentést. 

A főváros tisztségviselői közölték, hogy az elárasztott metrórendszerből több mint 500 embert sikerült biztonságos helyre kimenekíteni. A közösségi médiaoldalakon olyan képek terjednek, amiken a metrón utazók mellkasig érő vízben merülnek el, és egy megállót egy hatalmas barna „medencévé” alakított az áradás. „A víz a mellkasomig ért” – írta egy túlélő egy közösségi médiumon. 

„Nagyon féltem, de a legijesztőbb dolog nem a víz volt, hanem a fogyó levegő a metrókocsiban”

– tette hozzá a túlélő. A 12 milliós városban az eső megállította a buszokat és autókat, ezért szálltak sokan metróra és megtörtént a tragédia. 

A Reutersnek nyilatkozó tudósok szerint az olyan nemrég történt szélsőséges meteorológiai jelenségek, mint az életveszélyes hőhullámok az Egyesült Államokban és Kanadában, az extrém áradások Nyugat-Európában és az ezer éve nem látott esőzés Kínában, mind a klímaváltozáshoz köthetőek. A légkör működését kutató Hongkongi Egyetem professzora, Johnny Chan szerint ezek az extrém időjárások egyre gyakoribbak lesznek a jövőben.

(Kiemelt kép: Emberek gyalogolnak egy utcán térdig érő vízben az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.