Ez a kormány túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt

A miniszterelnök a voksolás előtt mondott beszédében az ellenzék „kétségbeesett” lépésének minősítette a bizalmatlansági indítványt.

2022. január 30., 21:39

Szerző:

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a vasárnapi szavazáson – írja az MTI.

A legfőbb görög ellenzéki párt, a baloldali Sziriza csütörtökön kezdeményezte a kormány leváltását célzó voksolást arra hivatkozva, hogy rosszul kezelte a fővárost megbénító havazás miatt kialakult káoszt.

A konzervatív kormány, amely többséggel rendelkezik a 300 fős törvényhozásban, 156 szavazatot kapott 142 ellenében. Az ellenzéknek a Micotákisz-kabinet megbuktatásához 151 szavazatra lett volna szüksége.

Micotákisz a voksolás előtt mondott beszédében az ellenzék „kétségbeesett” lépésének minősítette a bizalmatlansági indítványt.

A Szirizát vezető Alekszisz Ciprasz volt kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy csakis előrehozott választásokkal és egy progresszív kormánnyal állítható meg a további hanyatlás.

A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes.

A kormányt bírálatok érték a fővárost megbénító havazás miatt: hétfőről keddre virradó éjszaka ugyanis Athén külvárosában mintegy 3500 autós rekedt az utakon. A hadsereget kellett mozgósítani a járművek utasainak kimentésére. A várost körülvevő körgyűrűt csütörtök kora reggel nyitották meg újra a forgalom előtt. Két nap hatóságilag elrendelt szünet után az üzletek is kinyitottak, de az iskolák és a közigazgatási létesítmények továbbra is zárva tartottak.

Az athéni körüli, 70 kilométer hosszú, fizetős körgyűrűt működtető társaság vezérigazgatója kedd este lemondott. A vállalat 2000 eurós kártérítést ígért az úton rekedt autósoknak.

Micotákisz vasárnap bocsánatot kért, amiért felkészületlenül érte őket a hóhelyzet, ugyanakkor szerinte a felelősség a körgyűrű üzemeltetőjét terheli.

(Kiemelt kép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök beszédet mond a 2021. január 30-i bizalmi szavazás előtt Athénban. Fotó: Tatiana Bolari / Eurokinissi / AFP)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.