Exkluzív helyszíni tudósításunk a magyar-ukrán határról: van, aki a besorozás elől és van, aki a pénztelenségtől menekül

Ezt nyilatkozták a menekülő magyarok tudósítónknak a magyar-ukrán határnál. 

2022. február 24., 17:29

Szerző:

Helyszíni tudósítónknak a tiszabecsi magyar-ukrán határátkelőnél nyilatkoztak az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok. Többen már régóta terveztek Magyarországra jönni a háborús helyzet miatt. Van, aki barátoknál tud megszállni, van, aki még a házastársát várja a határnál, aztán lesz, ami lesz. Többen a helyi tömegközlekedésre várnak, másokért pedig Budapestről jönnek el kocsival ismerőseik.

Az egyik beutazó megjegyezte, hogy azért is jönnek, mert nagy az infláció, és az ukrán bérek nem emelkednek.

„Ez most komolyabb mint 2014-ben”

– vélekedtek a helyzetről.


Ukrajnából érkező menekültek várakoznak egy tiszabecsi buszmegállóban 2022. február 24-én Fotó: Dimény András / 168.hu

Tudósítónk elmondása szerint rengetegen jönnek át a határon, Tiszabecstől a következő faluig tart az autósor. A rendőrség honlapja szerint a tiszabecsi határátkelőnél Magyarország felé két óra a várakozási idő.

„Rendesek a magyar határőrök, nagy a sor, csak kevesen vannak, ezért lassú az átengedés”

– mesélték.

A buszmegállóban varókra rászóltak a rendőrök, hogy vegyék le az útról a táskájukat. A helyiek néha félrehúzódnak autóikkal és fuvart ajánlanak a várakozóknak.


Fotó: Dimény András / 168.hu

Az egyik megszólaló elmondása szerint, amikor meghallotta a támadás hírét, azonnal elment a gyerekéért az óvodába. A családja otthon maradt, de ő megy Budapestre dolgozni. Hozzátette: a férfiak a besorozástól tartva menekülnek.

Egy másik fiatal férfi úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem fog sokáig tartani ez a háború, továbbá Kárpátalját vissza kellett volna adni Magyarországnak, mert „lejárt Trianon”. Továbbá szerinte a NATO azért nem segít, mert Ukrajna „szétszedése” a cél. Úgy tudja, Kárpátalját nem támadták meg eddig az oroszok.

„Janukovics jöjjön vissza, Zelenszkij menjen. Felverték az árakat, minket meg a föld alá nyomtak”

– magyarázta, majd azt is megjegyezte, hogy a korrupció nem akar megszűnni, a másik férfi pedig hozzátette: „sose fog”.

Állításuk szerint a határnál feszültek az emberek, de be tudnak jönni. A Zelenszkij távozását követelő fiatal férfit nem engedték be magyar útlevéllel, csak az ukránnal. 


Fotó: Dimény András / 168.hu

A két férfi elmondása szerint nagyon sok negatív hangot hallanak a helyiektől, nem ritka a „büdös ukránozás”, szerintük ennek az az oka, hogy az emberek féltik a pénzüket. Ugyanakkor szerintük el vannak kényeztetve, „Orbán mindent megad” nekik. Az egyikőjük elmesélte, hogy egyszer a határon megkérdezték, hogy honnan jön, amire azt válaszolta, „otthonról”, és amikor kérdezték, hogy hova megy, akkor csak annyit mondott: „haza”.

Tudósítónk értesülése szerint a határt nem tervezik zárni, valamint Tiszabecsen készülnek szálláshelyekkel a menekültek számára. 

(Kiemelt kép: Ukrajnából érkező menekültek a tiszabecsi határátkelőhelyen 2022. február 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.