Haltenyésztésre vált a terrorizmussal vádolt Evo Morales

Egy bolíviai bíróság visszavonta az elfogatóparancsot a hazájából elűzött volt államfő, Evo Morales ellen, aki közölte, hazatér, de nem kíván pályázni állami tisztségre.

2020. október 27., 05:55

Szerző:

Moralest terrorizmussal vádolták egy hangfelvétel alapján, amelyen állítólag ő beszél, és úttorlaszok építésére, városok kiéheztetésére szólít a tavalyi elnökválasztások utáni zavargások idején, írja az MTI.

A helyi média híradásai szerint egy bolíviai bíróság hétfőn, nyolc nappal az elnökválasztás után, amelyen Morales párttársa, Luis Arca győzött, visszavonta a Argentínában tartózkodó volt elnök elleni elfogatóparancsot arra hivatkozva, hogy ez idáig nem idézték bíróság elé. A nyomozás azonban folytatódik.

Morales közben egy interjúban megerősítette, hogy hazatér, és amennyiben engedik neki, szakszervezeti munkát vállal és haltenyésztéssel akar foglalkozni. Leszögezte, hogy nem vállal tisztséget  Luis Arce kormányában, de támogatni fogja őt.

A szocialista politikus a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott. 

(MTI)