Tisztogatásba kezdett az Európai Parlament

Június 2-án kitiltottak az Európai Parlamentből minden olyan személyt, aki szankcióval sújtott orosz céget vagy lobbistaként regisztrált orosz szervezetet képvisel – derült ki egy EP-s körlevélből.

2022. június 9., 09:39

Szerző:

A zöldpárti EP-képviselők már márciusban is kezdeményezték az orosz lobbisták kizárását az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületéből. Június elején a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja az Európai Parlament elnökétől kérték ugyanezt, aki eleget tett a kérésnek június 2-án – írta az Átlátszó.

„Oroszország több csatornán keresztül, többek között állami tulajdonban lévő vállalatokon keresztül továbbra is hamis híreket terjeszt Ukrajna lerohanásáról. Ezért döntöttem úgy, hogy a mai naptól kezdve kiterjesztem a palota épületébe való belépés tilalmát minden olyan személyre, aki olyan orosz székhelyű vállalat érdekeit képviseli, amely szerepel az átláthatósági nyilvántartásban, és amely a 269/2014/EU tanácsi rendelet értelmében szankciók hatálya alá tartozik. A Parlament folytatni fogja a tanács és a bizottság között folyamatban lévő megbeszéléseket azzal a céllal, hogy az orosz érdekképviseleteket hivatalosan is kitiltsák az átláthatósági nyilvántartásból” – olvasható az elnök levelében, ami a portálhoz is eljutott.

A zöldpárt petíciót indított a kitiltással kapcsolatban, amit csaknem négyezren aláírtak. Kritizálták, hogy amíg az EU Oroszországgal szembeni szankciókról tárgyal, addig az orosz energiaipari vállalatok képviselői „az Európai Parlament termeiben járkálnak”. A júnis 2-ai tiltás értelmében az orosz lobbiszervezetek képviselői nem léphetnek be az EP valamennyi épületébe az EU-n belül és kívül is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.