Tisztogatásba kezdett az Európai Parlament

Június 2-án kitiltottak az Európai Parlamentből minden olyan személyt, aki szankcióval sújtott orosz céget vagy lobbistaként regisztrált orosz szervezetet képvisel – derült ki egy EP-s körlevélből.

2022. június 9., 09:39

Szerző:

A zöldpárti EP-képviselők már márciusban is kezdeményezték az orosz lobbisták kizárását az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületéből. Június elején a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja az Európai Parlament elnökétől kérték ugyanezt, aki eleget tett a kérésnek június 2-án – írta az Átlátszó.

„Oroszország több csatornán keresztül, többek között állami tulajdonban lévő vállalatokon keresztül továbbra is hamis híreket terjeszt Ukrajna lerohanásáról. Ezért döntöttem úgy, hogy a mai naptól kezdve kiterjesztem a palota épületébe való belépés tilalmát minden olyan személyre, aki olyan orosz székhelyű vállalat érdekeit képviseli, amely szerepel az átláthatósági nyilvántartásban, és amely a 269/2014/EU tanácsi rendelet értelmében szankciók hatálya alá tartozik. A Parlament folytatni fogja a tanács és a bizottság között folyamatban lévő megbeszéléseket azzal a céllal, hogy az orosz érdekképviseleteket hivatalosan is kitiltsák az átláthatósági nyilvántartásból” – olvasható az elnök levelében, ami a portálhoz is eljutott.

A zöldpárt petíciót indított a kitiltással kapcsolatban, amit csaknem négyezren aláírtak. Kritizálták, hogy amíg az EU Oroszországgal szembeni szankciókról tárgyal, addig az orosz energiaipari vállalatok képviselői „az Európai Parlament termeiben járkálnak”. A júnis 2-ai tiltás értelmében az orosz lobbiszervezetek képviselői nem léphetnek be az EP valamennyi épületébe az EU-n belül és kívül is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.