A Néppárt nem kér Orbánból és a Fideszből

Az Euronews információi és az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán elhangzott beszédek alapján Navracsics Tibornak lényegében esélye sincs arra, hogy javítsa a Néppárt és a Fidesz kapcsolatát.

2022. június 3., 15:37

Szerző:

Az Euronews információ szerint Az Európai Néppárt kifejezetten örül annak, hogy tavaly kilépett a Fidesz, ugyanis Orbán Viktor oroszbarát politikája rossz színben tüntetné fel őket.

Navracsics Tibor jelen volt az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, mint KDNP-s tag, aminek nem titkolt célja az volt, hogy javítson az újraválasztott néppárti elnök, Manfred Weber és Orbán Viktor, valamint politikai csoportjaik kapcsolatán, és egyfajta diplomáciai szerepet vállaljon a magyar kormány és a jobboldali pártcsalád között. Viszont a Néppárt nem ilyen nyitott Orbánék felé. A Néppárt leköszönő elnöke, Donald Tusk világossá tette azt, hogy örül a Puytin-barát Orbán távozásának. „Ma világosan látszik az, mennyire fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki konzisztens módon védi a Kremlt és népszerűsíti az új illiberális demokráciát, ami tulajdonképpen az autoriter állam egy új változata” – jelentette ki Tusk.

A portál információi szerint Navracsics Tibor többször próbált találkozni Weberrel, sikertelenül. Navracsics az atv.hu-nak úgy fogalmazott, ha alkalma lesz találkozni Manfred Weberrel, gratulálni fog a megválasztásához. Az nem világos, hogy Navracsics végül kivel találkozott Rotterdamban, azonban az biztos, a nagy néppárti delegációkban nincs napirenden a Fidesszel ápolt kapcsolatok felmelegítése.

(Kiemelt kép: Manfred Weber az Európai Néppárt kongresszusának első napján az Ahoy Rotterdamban. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)