Vizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt az Európai Bizottság

2020. március 31., 16:24

Szerző:

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője. Mint mondta, vizsgálatuk során

figyelemmel lesznek a valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre,

ugyanis a szólásszabadságot és a média meg a véleménykifejezés szabadságát még a nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát. Ebben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta: „Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz.”

Von der Leyen szerint az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, de „nem tarthatnak határozatlan ideig”. A szóvivő végezetül arról tájékoztatott, hogy az uniós biztosok szerdai ülésükön

megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit.

A magyar törvényt több nemzetközi bírálat érte, például Matteo Renzi egykori olasz miniszterelnök, az Európai Tanács korábbi elnöke azt írta ki a Twitter-oldalára, hogy „az EU-nak cselekednie kell, és rá kell vennie Orbánt, hogy változtasson. Vagy egyszerűen ki kell zárnia Magyarországot.”

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.