Európa Tanács: Úgy kell óvni a gyerekeket, hogy a magánélethez való joguk ne sérüljön

Alapvető fontosságú a gyermekek védelme, a bűncselekmények felderítése és kivizsgálása, de fontos a kiskorúak magánélethez való joga is.

 

2021. június 28., 15:32

Szerző:

A 47 tagú strasbourgi székhelyű Európa Tanács friss jelentése szerint a járvány idején jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képes és videók internetes megosztása és cseréje.

A szervezet főtitkára Marija Bejcinovic Buric a közleményében kiemelte, alapvető fontosságú a kiskorú áldozatok védelme, a szörnyű bűncselekmények kivizsgálása, és az őket ábrázoló internetes anyagok terjesztésének leállítása. Ennek azonban úgy kell történnie, hogy az teljes mértékben megfeleljen az emberi jogi elvárásoknak, és mindenekelőtt tiszteletben tartsák a gyermekek magánélethez való jogát.

Az Európa Tanács kész segíteni a döntéshozókat az automatizált technológiákkal kapcsolatos átfogó és kiegyensúlyozott megközelítés kialakításában a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos anyagok hatékony felderítésére.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.