Európa mégis szóba áll, sőt, egyezkedik az oroszokkal

A Roszkoszmosz vezetője közölte, hogy újrakezdődtek a tárgyalások Oroszország és az ESA között a marsi küldetésről.

2022. június 21., 08:43

Szerző:

A már sokszor elnapolt küldetést az orosz-ukrán háború miatt újból elhalasztották, olyannyira, hogy akár 2026 vagy 2028 is szóba jött, mint lehetséges indítási időpont, írja a raketa.hu. Dmitrij Rogozin vasárnap arról számolt be, hogy a tárgyalások újrakezdődtek a felek között.

„Sor került az ExoMars misszióval kapcsolatos megbeszélésekre, de további információkat a tárgyalásokról csak az ESA Tanács szerdai gyűlése után hoznak nyilvánosságra”

– erősítette meg a lapnak az Európai Űrügynökség az információt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Európai Űrügynökség asztronautája, Thomas Pesquet napelemes tömböket ellenőriz egy űrséta során 2021. június 16-án. Fotó: Nasa TV/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.