Euractiv : Nem mondott igazat a hivatalos önéletrajzában a külügyminiszter-jelölt

Ez megzavarhatja a bolgár koalíciós tárgyalásokat.

2021. december 8., 19:49

Szerző:

A bolgár korrupcióellenes Van Ilyen Nép párt külügyminiszter-jelöltje, vélhetően valótlan adatokat közölt hivatalos önéletrajzában arról, hogy milyen pozíciót töltött be az Európai Parlament (EP) alkalmazottjaként – jelentette az Euractiv, uniós ügyekkel foglalkozó hírportál bolgár kiadása szerdán.

Gardev hivatalos önéletrajzában az szerepel, hogy tanácsadói feladatokat látott el az EP külügyi, illetve biztonsági és védelmi bizottságában, az Euractiv ezzel kapcsolatos kérdésére azonban az uniós parlament illetékes szolgálata azt válaszolta, hogy a testület adminisztrációja nem rendelkezik erre vonatkozó adatokkal.

Gardev valójában egy bolgár szocialista EP-képviselő, Elena Joncseva helyi asszisztenseként dolgozott Szófiában 2019-2020 között, és e minőségében az említett bizottságok hatásköreibe tartozó kérdésekkel is foglalkozott. Joncseva képviselő azonban cáfolta, hogy a külügyminiszter-jelölt tanácsadói munkát végzett volna.

Az Euractiv szerint a „leleplezés” megzavarhatja a november 14-i választások után az új kormány megalakításáról szóló koalíciós tárgyalásokat. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy ez megakadályozhatja-e Gardevet abban, hogy kinevezhetik-e a külügyminiszteri tárca élére 

– tette hozzá a hírportál.

Bulgáriában jelenleg négy párt folytat kormánykoalíciós tárgyalásokat: a centrista Változás Folytatódik, a balközép Bolgár Szocialista Párt, a korrupcióellenességet hirdető Van Ilyen Nép és a jobbközép Demokratikus Bulgária párt.

Bulgáriában november közepén tartottak – idén harmadszor – parlamenti választásokat. Ugyanazon a napon elnökválasztást is tartottak, Rumen Radev hivatalban lévő elnök szerezte meg a legtöbb szavazatot, a voksok 49 százalékát, írja az MTI.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Shutterstock)