Észak-Korea ismét provokál

Tüzérségi lövedékeket lőtt ki szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg a Dél-Koreával határos felségvizek irányába, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlését a dél-koreai hadsereg is megerősítette.

2022. október 19., 08:30

Szerző:

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet – a KCNA-hoz eljutatott közleménye szerint – a dél-koreai hadgyakorlatokra adott „erőteljes katonai válasznak” szánta, egyúttal bírálta Szöult, hogy „felelőtlen provokációkkal súlyosbítja a feszültséget a határ menti térségben”.

A dél-koreai hadsereg vezérkara azt közölte, hogy Észak-Korea több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ország nyugati és keleti partjairól a két Korea tengeri határa felé, hangsúlyozva, hogy egyetlen lövedék sem ért dél-koreai felségvizeket.

A két ország között nemrég ismét súlyosbodott a feszültség. Dél-Korea több hadgyakorlatot hajtott végre az utóbbi időben, néhányat az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen. Észak-Korea pedig szeptember 25-e óta 15 rakétát lőtt fel kísérletképpen, egyebek között amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes nukleáris fegyverek fellövését is tesztelte.

Az ENSZ érvényben lévő határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Mangyongdae Forradalmi Iskola végzőseivel Phenjanban. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.