II. Erzsébetért imádkozott, pórul járt

Egy muszlim férfi Mekkába zarándokolt, hogy II. Erzsébetért imádkozzon, ám jó szándéka komoly botrányt kavart.

2022. szeptember 13., 13:55

Szerző:

A jemeni állampolgárságú, muszlim férfi azért érkezett Mekkába, hogy ott az elhunyt királynő lelki üdvéért végezze el a zarándoklatot, és II. Erzsébetért imádkozzon, szándékát pedig a nagymecsetben – az iszlám legszentebb helyén – egy zászlóra írt üzenetben is jelezte. 

Az esetről videófelvételek is felkerültek a közösségi médiára, a képsorok tanúsága szerint a zászlóra a férfi azt írta, reméli, a királynő a mennybe, az igazak közé jut. A videót – amely közfelháborodást váltott ki a kommentelők között - később a szaúdi televízió is levetítette, ám a táblán látható feliratot kikockázták.


Az iszlám vallás szerint muszlim csak másik muszlim nevében vagy az iszlám vallású elhunyt emberért végezheti el a mekkai zarándoklatok - a háddzs vagy az umra - valamelyikét.


Míg az iszlám által kötelező, évente több millió hívőt vonzó mekkai zarándoklatot (háddzs) csak az év egy bizonyos idejében lehet teljesíteni, az úgynevezett umrát, azaz kis zarándoklatot a muszlimok bármikor elvégezhetik.


Mekkába a hatályos törvények szerint nem muszlimoknak tilos a belépés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.